![](/media/lib/94/n-skrzypce-380dd894e19a03f032d075594ad04049.jpg)
Mykoskrzypce nie gorsze od stradivariusa
10 września 2012, 10:03Dendrolog prof. Francis W.M.R. Schwarze ze Szwajcarskich Federalnych Laboratoriów Materiałoznawstwa i Technologii (Empa) odkrył, że gdy drewno świerka pospolitego i jaworu podda się oddziaływaniu 2 gatunków grzybów - próchnilca długotrzonkowego (Xylaria longipes) i zmiennoporka szklistego (Physisporinus vitreus) - można współczesnym skrzypcom nadać brzmienie stradivariusa.
![](/media/lib/129/n-olej-kokosowy-6f6e9cce345c5788301f1c9311a88863.jpg)
Olej kokosowy zapobiega próchnicy?
3 września 2012, 10:05Nadtrawiony olej kokosowy niszczy bakterie wywołujące próchnicę. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) uważają, że ten naturalny antybiotyk będzie można wykorzystać w produktach do higieny jamy ustnej, np. pastach do zębów.
![](/media/lib/125/n-osa-26d937d3be8472e74a17be5346a90fc9.jpg)
Bez osowatych nie mielibyśmy ani chleba, ani wina
1 sierpnia 2012, 10:08Drożdże Saccharomyces cerevisiae towarzyszą ludziom od co najmniej 9 tys. lat. Poszczególne szczepy wykorzystuje się w różnych dziedzinach spożywczych: winiarstwie, piekarnictwie czy gorzelnictwie. Co jednak dzieje się z dzikimi S. cerevisiae? Jak wygląda ich cykl życiowy poza stworzonymi przez nas środowiskami? Okazuje się, że świetną przechowalnią dla tych grzybów są przewody pokarmowe osowatych, np. szerszeni europejskich czy klecanek z gatunku Polistes dominula.
![](/media/lib/121/n-wegiel-95e3a874326abef79067e05093c342e8.jpg)
Grzyby zakończyły proces tworzenia węgla kamiennego?
29 czerwca 2012, 13:30W karbonie powstały liczne złoża węgla kamiennego. W pewnym momencie proces ten się zakończył i zgodnie z nową hipotezą, stały za tym grzyby - przodkowie pieczarniaków (Agaricomycetes), którzy zaczęli rozkładać ligninę, uwalniając w ten sposób węgiel.
![](/media/lib/110/n-propolis-15ff297cdcc3937b20bf657b474c9ca0.jpg)
Więcej żywicy - sposób na samoleczenie kolonii
30 marca 2012, 16:00Gdy kolonia pszczół miodnych zostaje zakażona patogennymi grzybami, owady same się leczą, znosząc do gniazda większe ilości żywic roślinnych, z których później powstaje propolis.
![](/media/lib/110/n-klasa-4b324a943f3831d49b340c492ef0beb6.jpg)
Człowiek - źródło i wzniecacz bakterii
29 marca 2012, 12:22Sama obecność człowieka w pomieszczeniu może w ciągu godziny dodać do powietrza, którym oddychamy, aż 37 mln bakterii - wyliczyli inżynierowie z Uniwersytetu w Yale. W większości są to wzniecone z podłogi pozostałości po wcześniejszych gościach.
![](/media/lib/95/n-camembert-d6a5bca94c4a683f2312962ebd7dfc60.jpg)
Materiał jak skórka camemberta
9 stycznia 2012, 15:30Do czego przydaje się skórka sera pleśniowego, poza dostarczaniem niezapomnianych wrażeń smakowych oraz utrzymywaniem gomułki w całości i poza zasięgiem niepożądanych mikroorganizmów? Okazuje się, że może być inspiracją dla projektantów nowych materiałów, w tym przypadku podlegającego samooczyszczaniu (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Testy nuklearne skalibrowały podziałkę czasową
2 stycznia 2012, 15:32Odrosty mchów antarktycznych traktuje się niekiedy jak odpowiedniki słojów przyrostu rocznego w drzewach. By móc określić wpływ pogody na warunki wzrostu, trzeba jednak umieć odczytać zapis z pędów. Dotąd nie udawało się tego zrobić, aż naukowcy wykorzystali testy broni nuklearnej sprzed półwiecza jako punkt kalibrujący podziałkę czasową.
![](/media/lib/88/n-gleba-2524eb4fa676a481a5ca59fe16ce3265.jpg)
Designerska gleba mikroorganizmów
8 grudnia 2011, 10:02Grzyby i bakterie mogą zmieniać organizację gleby (porowatość), tak by pochłaniała więcej wody i węgla. Artykuł na ten temat ukazał się właśnie w piśmie Interface.
![](/media/lib/83/caltech_e-petrie_01-8dfdd038ae21df0dbdd40a99411e286c.jpg)
Inteligentna ePetri zastępuje mikroskop
5 października 2011, 15:23Inżynierowie z California Institute of Technology (Caltech) skonstruowali inteligentną szalkę Petriego. Wbudowali w nią czujnik obrazu, taki sam jak w aparatach cyfrowych, kompletnie zmieniając sposób obrazowania i dokumentowania hodowli mikroorganizmów.